Så inreder du hemmet med gardiner

Ett par gardiner kan förändra ett rum på ett ögonblick. Det viktiga är att välja gardiner som går i linje med den övriga inredningen för att få ett bra resultat. Du kan alltid låta dig inspireras av årets inredningstrender när du ska välja gardiner.

Gardiner är något som gör mycket i inredningen. Genom att välja rätt gardiner som passar för dina fönster kan du skapa magi. Det finns några bra knep att ta till när du ska välja gardiner för att de ska komma till sin fulla rätt. Det viktigaste är att välja rätt mått på gardinerna. Det är även betydelsefullt för hela rummet att gardinen inte skymmer ljusinflödet för mycket. Tänk även på upphängningen för ett bra intryck, exempelvis ska du inte hänga gardiner för lågt.

Tips för upphängning av gardiner:

  • Placera gardinstången nära taket.
  • Välj rätt storlek på gardinerna.
  • Stryk alltid dina gardiner.

Skira tyger ger ett luftigt intryck

Om du vill att ditt hem ska kännas trendigt och luftigt ska du tänka på vilka färger gardinerna har. Tyget spelar också en stor roll för hur rummet upplevs. För ett luftigt rum är exempelvis linnegardiner i neutrala ljusa toner perfekt. Välj skira tyger som har varma nyanser om du vill ha ett mjukt och rofyllt intryck. Häng även gardinerna högt upp om du vill ha ett luftigt rum, takhöjden upplevs som högre om du hänger gardiner högt upp. Om du vill ha trendiga gardiner kan du kolla in årets trendfärger. Välj sedan en trendfärg på gardinerna som tilltalar dig och passar i rummet. Du kan med fördel matcha gardinerna med några andra trender. Exempelvis är mjukt vitt trendigt i år. Få en ombonad miljö med olika mjuka nyanser i inredningen. Rött och babyblått är andra trendfärger för året som passar bra på gardiner.

Gardiner för olika rum

Det viktiga är att utgå ifrån rummet och fönstret när du väljer gardiner. Generellt passar hissgardiner och kappor bra i kök. I vardagsrummet är det ofta snyggt med långa gardiner. I sovrummet passar mörkläggningsgardiner och sammetsgardiner väldigt bra. Klassiska hotellgardiner har det blivit trendigt de senaste åren att ha i sovrum. Ett tips för sovrummet är att använda gardinskenor om du vill ha långa gardiner.