Vad är minimalistisk inredningsdesign?

Minimalistisk inredning är det senaste inom området just nu. Men vad är det egentligen? I enkla termer är minimalistisk design en stil där man använder en mycket begränsad mängd möbler och tillbehör för att skapa ett överskådligt utseende. Denna typ av design har blivit populär de senaste åren eftersom det är ett utmärkt sätt att få små utrymmen att se större och mer eleganta ut.

Minimalism föddes i början av 1900-talets vilja att förbättra människan. Ur detta kom saker som folkhemmet, olika politiska inriktningar och minimalism. Minimalism inom arkitektur var populärt inom fascismen, men idag är de flesta minimalister inte affilierade med detta. Istället har minimalismen blivit ett sätt att förenkla sitt hem (och kanske sin vardag).

Det finns många fördelar med minimalistisk design. Den kanske mest uppenbara är att den får ett litet utrymme att se större ut. Den kan också få ett rum eller hem att kännas mer elegant och lyxigt. Och eftersom det inte finns lika många möbler och tillbehör är det lättare att rengöra och underhålla. Dessutom är minimalism bra för människor som gillar enkelhet i sin omgivning. För en del människor kan enkelheten göra att de känner sig mindre ängsliga, eftersom de har mindre saker är det enklare att komma ihåg vart allt är.

Men minimalism passar inte alla. Vissa människor tycker att minimalistiska hem är kalla och oinbjudande. Och om du gillar att ha många saker omkring dig är ett minimalistiskt hem kanske inte något för dig, då kanske du ska kolla upp stilar som exempelvis maximalism. Minimalistisk design handlar inte bara om hur ditt hem ser ut på utsidan. Det handlar också om hur du bor i ditt hem. För att minimalistisk design ska fungera måste du vara villig att låta bli att äga så mycket saker. Du måste vara mer villig att skänka, sälja eller ge bort saker när du inte behöver dem längre.

Så där har du det – grunderna i minimalistisk inredning. Om det är rätt för dig eller inte är upp till dig att avgöra. Men om du är om du är nyfiken på det eller vill prova, finns det gott om resurser som kan hjälpa dig att komma igång.