Klädmysteriet

Varför har inte klänningar & kjolar fickor?

Undrar du någonsin varför klänningar och kjolar inte har fickor? Det är ett mysterium för många kvinnor, och klänningar som har fickor är ofta de mest välälskade plaggen i garderoben.

Vissa säger att det beror på att klänningar och kjolar är mer feminina och mer känsliga i materialet än byxor, men det stämmer inte riktigt. Det finns trots allt många ”känsliga” plagg som har fickor (t.ex. blusar och koftor). Andra säger att det beror på att klänningar och kjolar är avsedda att bäras med handväskor, vilket också är en giltig poäng.

Men allt detta är förklaringar som egentligen är undanflykter. För visst behövs det fickor. Så varför finns det inte fickor? Och vad kan vi göra för att få fickor i våra plagg?

Varför finns det inte fickor?

Låt oss dyka in i mysteriet. Modebranschen är en notoriskt mansdominerad bransch, vilket gör att många kvinnor blir förvånade när de får reda på hur få kvinnor som innehar nyckelpositioner inom modebranschen (till exempel har bara 11 % av Fortune 500-företagen kvinnliga vd:ar). Denna brist på representation har lett till att designen ofta är utseendefixerad snarare än funktionsbaserad. Fickor kan bidra till bulkighet på silluetterna, vilket gör att många manliga designers väljer bort dem.

 

Vad kan vi göra för att få fickor?

Det finns några saker vi kan göra för att få fickor i våra plagg. Vi kan kräva att designers och brands ska inkludera fickor i sina klänningar och kjolar, exempelvis genom att efterfråga detta på sociala medier eller i deras kundtjänst.

Vi kan också sy in fickor i våra egna kläder. Om du har symaskin är det enkelt att göra det själv, men du kan också lämna in dem till en skräddare. De har ofta tillgång till tyger i olika färger och material, och kan skapa fickor som matchar dina plagg. Att investera i bra fickor kan göra att du kommer använda dina plagg längre, och gör att denna investering är värt pengarna.

Slutligen kan vi köpa kläder med fickor. Att rösta med pengarna är inte alltid lätt, men det gör att tillverkarna ser vad köparna faktist vill ha. Så nästa gång du shoppar, ta en titt på dessa märken och investera i några kläder med fickor av god kvalitet.