älskade funkis

Skandinavisk designhistoria

Skandinavisk design har funnits i flera decennier, och den är mer populär än någonsin tidigare. Den här designstilen kännetecknas av sin enkelhet, funktionalitet och minimalism. Den här typen av design används ofta i arkitektur, möbler och andra hushållsföremål.

Men vad är skandinavisk design egentligen? Och varifrån kommer den? Om du är intresserad av att lära dig mer om det här ämnet kan du fortsätta läsa!

När skapades skandinavisk design för första gången?

Skandinavisk design är en stil som uppstod i de nordiska länderna i Skandinavien under början av 1900-talet, men kom att bli känd internationellt under 1950- och 1960-talen. Termen ”skandinavisk design” avser alla former av konst från dessa regioner, inklusive arkitektur samt möbler, textilier och andra hushållsföremål. I Sverige kallas den ofta funkis, men i vida världen är den känd som skandinavisk design, eller som scandinavian midcentury design.

Vad kännetecknar skandinavisk design?

Skandinavisk design är känd för att vara enkel, praktisk och minimalistisk. Den här typen av design betonar rena linjer och enkla former och är ofta inspirerad av naturen. I allmänhet handlar skandinavisk design om att skapa vackra föremål som också är användbara och praktiska. Detta har varit ett kännetecken för stilen från början och är en av de saker som gör den så populär idag.

Vilka är några kända exempel på skandinavisk design?

Några av de mest kända exemplen på skandinavisk design är möbler av formgivare som Arne Jacobsen och Hans Wegner samt lampor av Poul Henningsen. Men det finns många fler exempel på denna typ av design, bland annat glas och keramik av finska Alvar Aalto och Tapio Wirkkala, textilier som Marimekkos Unikko-tryck (som har funnits sedan 1964). Som svensk höjer du säkert på ögonbrynet över att finsk design kallas skandinavisk, men internationellt klumpas ofta hela Norden in under paraplytermen skandinavisk design. Detta motiveras ofta med ett gemensamt formspråk och mycket utbyte mellan länderna.

Vad är framtiden?

Skandinavisk design är populärare än någonsin och visar inga tecken på att avta. Den har framgångsrikt exporterats över hela världen och kan hittas i hem, kontor, hotell och andra offentliga utrymmen överallt. Med sina enkla linjer, sin funktionalitet och minimalistiska estetik passar skandinavisk design perfekt in i den moderna tiden.

Så vad är nästa steg för Skandinavisk design? Vi kan säga att den kommer att finnas kvar under lång tid framöver!